Pinperest

6 Mart 2012 Salı

FETİH 1453

Sinema eleştirmeni değilim. Bildiğim bir şey var, görsel sanatlardan en çok sinemadan keyif alıyorum. Sinemanın bilerek ya da bilmeyerek propaganda aracı olduğunu düşünüyorum.

Bir film gösterimde. 1453 Fetih. Türk Sinemasının en pahalı filmi. Bazı yerlerinde gülsem de iyi film. ( En azından bizim standartlarımızda).

Anlayamadığım; 2. Dünya Savaşında Amerikanın yediği bokları temize çeken savaş filmlerini alkışlayanlar, Vietnam saldırısını temize çeken filmleri alkışlayanlar, Kovboy filmlerini ağızlarının suyunu akıtarak izleyenler, Kill Bill'deki kafa kopma sahnelerine aşık olanlar, Spartacus'te göt meme ve kesik baş izledikçe kendinden geçenler, Robin Hood ve Aslan Yürekli Richard'ın anlatıldığı hikayeleri hayranlıkla izleyenler, Arap Teroristlere karşı dünyayı kurtaran ABD askerlerinin filmlerini izlemekte sakınca görmeyenler, Sıra 1453'e geldiğinde "ama hamaset, ama milliyetçilik, ama Fetih'te insanlar öldü, bizanslılar öldürüldü" demeye başladılar.

İyi de niye? Eğer Sinema'nın toplumu etkileyen, onun zihin dünyasını yönlendiren propaganda aracı olduğunu düşünüyorsanız, diğer filmlere niye sesinizi çıkarmıyorsunuz?


Aleni bir filme sansür istiyorsanız, başka filmlere sansür istendiğinde niçin ortalığı birbirine katıyorsunuz?

Fetih 1453'ün filmi değil, 2. viyana kuşatması ve sonrasındaki büyük bozgunun filmi yapılsaydı aynı tepkiyi mi verecektiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder