Pinperest

1 Aralık 2018 Cumartesi

Yeni çözüm süreci, PYD devletini resmen kabul etmek olur




ABD'nin terör örgütü PKK liderleri için para ödülü koyması Türkiye'de hem şaşkınlık hem de ihtiyatla karşılandı.

Bundan 5 yıl önce yaşansa "büyük diplomatik zafer" kabul edilecek hadiseye devlet erkânının verdiği cevap "çok geciktiniz. Evet, olumlu bir hadise ama PYD'ye desteğinizi de sonlandırın. Yoksa hiçbir kıymet-i harbiyesi yok." oldu.

Bu kararın açıklandığı akşamın sabahında Alman DW Türkçe'de Selahattin Demirtaş'ın siyasi geleceğine yönelik bir röportaj yayınlandı. Röportajda konuşan Mesut Yeğen ve Vahap Coşkun, Demirtaş'a hem HDP'nin haksızlık yaptığından bahsettiler, hem de "hükümetin masum Kürt siyasetçileri tutuklayarak, ne kadar totaliter olduğunu ispatladığını" anlamamız için çaba gösterdiler.
PYD'e devlet kursun kafanız rahat etsin

Zeytin Dalı Harekâtının ilk başladığı günlerde DW Türkçe'ye röportaj veren Burak Kadercan -kendisi ABD harp akademisinde eğitmen- Türkiye'nin çıkarının uzun vadede PYD ile anlaşmak olduğu yoksa "maazallah" şehirlerde bombalar patlayacağını, kanlı şehir çatışmalarının yaşanacağını öngörmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fırat'ın Doğusundaki PKK'yı yok etmekten bahsettiği bu günlerde 22 farklı kentte terör eylemi yapmaya yetecek kadar bomba MİT ve Emniyet ortak operasyonu ile ele geçirildi.

PKK'nın bu süreçte yeni saldırı taktikleri kullandığını gördük: FETÖ tetikçisi Micheal Rubin'in önerisiyle, askeri alanlara insansız hava araçları(bunlar şimdilik maket uçaktan bozma) ile saldırılar düzenlemeye başladılar.

PKK, Türkiye'nin Suriye'ye gelmesini engellemek için ülkemizin içini karıştırabildiği kadar karıştırmak istiyor. Hendek terörünün bir amacı da bu değil miydi? 


Demirtaş yıkama parlatma cilalama hizmetleri

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Selahattin Demirtaş tahliye edilsin kararı, bütün bu gelişmelerden sonra geldi. Hapse girmeden önce medyanın gözbebeği olan Demirtaş kimi çevrelerce Erdoğan'ı devirecek tek adam olarak gösteriliyordu. "Kürdish Obama"nın serbest kalması için köşe yazarlarından siyasetçilere pek çok kesim atağa geçti.

Demirtaş'ı HDP'den ayrı konumlandırma çabaları PYD'yi PKK'dan ayrı tutma çabalarına benziyor. Ama burada Demirtaş=PYD çıkarını yapmak çok kolay görünmüyor. PYD içinde erittiği diğer unsurlarla HDP'nin tıpkısı gibi. Hatta şöyle formülüze etmek mümkün: Silahlı teröristler PYD'ye, sivil sözcüleri HDP'ye. Fakat Demirtaş'a bu rol yazıldıysa o da mecbur oynayacak.

Kandil'in görevlendirdiği adamlardan emir alırken MLKP'ninsiyasi yüzü Figen Yüksekdağ ile kameralar karşısına çıkıp sit-kom yapan Demirtaş, kendisine yazılan senaryo ile sekülerliği artan solculuğa ya da Anadolu solculuğu diyebileceğimiz dindar söylemlerle desteklenen yeni bir siyasi yolculuğa çıkabilir.

Hazır, "AK Parti'nin hızla milliyetçiliğe kaydığından" bahseden geniş bir "muhalif AK Partili kesim" varken onların da desteğiyle Demirtaş'ı "Muhafazakar, Kürt Demokrat, Liberal ve Solcu" bir partinin başında görebilir miyiz?

"Demirtaş'ın 6-7 Ekim olaylarındaki rolü ortadayken mümkün değil" diyeceksiniz size tavsiyem 24 Haziran seçimlerinden önce Hüda Par'lı yöneticilerin HDP ile ittifak için söylediklerine bakmanız. 

Çözüm süreci tekrar başlar mı?

Türkiye olur da bu propaganda ve uluslararası baskıya mağlup olur da PYD ile bir çözüm sürecine başlarsa, önümüzdeki 10 yıl içinde ülke sınırlarımızın önemli bir kısmının kurulacak PYD devletine katılacağını söylemek için kâhin olmaya gerek yok. Dünyanın pek çok ülkesinde sanat ve medya aracılığı ile parlatılan PYD’nin ABD ve AB’nin desteğiyle devletleşmeye çalıştığı ortada. Şu an için görünen tek engel de Türkiye’nin tavrı. Bunu kırmak mümkün olursa önce HDP’nin güçlü olduğu iller sonra da İstanbul istenecektir.

İstanbul ne alaka mı dediniz? Vakiyle Hasip Kaplan ve Emine Ayla’nın söylediği “İstanbul dünyanın en büyük Kürt kentidir.” sözünü hatırlatırım.

 Bir de yazının girişinde paylaştığım fotoğrafın hikâyesini anlatayım. Fotoğraftaki şahıs PKK’nın tepe yöneticilerinden ve 104 askerimizin katili Azad Simi. ABD tarafından PKK’dan alındı aynı bokun laciverdi YPG’nin 2 numaralı ismi haline getirildi. DEAŞ’A karşı operasyonları yönetecek.  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder